apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Coach Nicole       Workshop       Advies    

Hoe kleine opofferingen uw relatie schaden

Hebben de dagelijkse opofferingen die we maken in relaties (bijvoorbeeld: de afwas doen, de partner oppikken aan het werk, het gras afrijden) een invloed op hoe gelukkig en toegewijd we zijn in onze relatie?

In een goede relatie

zijn beide partners afhankelijk van elkaar. Hoe je je voelt en wat je uit de relatie haalt hangt af van hoe je partner je behandelt. Dankzij kleine opofferingen tonen we onze partner dat we om hem/haar geven, dat we graag investeren in de relatie, hem/haar het graag gemakkelijker maken en dat we willen en verwachten dat de relatie nog lang zal blijven duren.

Kook jij die dag voor je partner, of loop je snel even naar de winkel om iets voor hem/haar te halen, dan voel je je meer verbonden met je partner, ook al hebben die opofferingen eigenlijk weinig invloed op je eigen geluksgevoel, en sta je eerlijk gezegd niet meteen te trappelen om die opofferingen te doen.

Kleine opofferingen maken ons dus niet per se gelukkig, maar ze helpen wel onze relatie sterker te maken. Je voelt je meer verbonden met je partner, en je partner apprecieert wat je doet. Dŗt zorgt indirect wel voor meer geluk.

Er is wel een belangrijke nuancering aan dit relatie-verhaal.

Als je op een bepaalde dag een of meerdere opofferingen maakt voor je partner en je voelt je daardoor meer betrokken in de relatie, dan hangt dat positieve effect eigenlijk af van hoe de rest van je dag er heeft uitgezien.

Als je bijvoorbeeld naar de winkel holt om ingrediŽnten om zijn/haar lievelingskostje te bereiden op een dag waarop je je helemaal gestrest voelt en al met heel wat gedoe te kampen hebt gehad, dan blijft dat positieve effect niet langer overeind. Integendeel. Je gaat je ergeren en in stilte verwens je je partner: waarom kan hij/zij dit eigenlijk niet eens doen?

Waar het op neerkomt:

Het is heel belangrijk voor beide partners in een relatie om de dagelijkse praktische sleur zoveel mogelijk te verkleinen, voor elkaar en voor zichzelf. Opofferingen zijn daarom goed en onze relatie krijgt er een boost van, op dagen die voor de rest goed zijn meegevallen.

Op problematische dagen echter kunnen zelfs kleine opofferingen ervaren worden als bijkomende stress en onrechtvaardigheid, en dat kan zorgen voor gevoelens van wrok en afkeer.

Heb je dus een slechte dag,

zeg dat dan gewoon tegen je partner, sloof je niet tegen je zin uit om toch bepaalde dingen voor hem/haar te doen. Stel misschien voor om die dag eens uit eten te gaan. Dan hoef je niet te koken, hoeft de keuken niet opgeruimd te worden en hebben jullie ook nog eens een intiem moment om bij te praten.
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen