apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Verzekering       Allerlei       Mijn Verhaal    

Belastingen en alimentatie

Na een scheiding lijkt alles plots wat ingewikkelder te zijn. Het leven zelf, uiteraard, en alsof dat nog niet genoeg is, lijken de regels van de fiscus niet altijd even doorzichtig te zijn.

Of toch?
We willen hier geregeld aandacht besteden aan fiscale vragen, die specifiek belang hebben voor singles.
We kregen op de redactie een vraag binnen in verband met belastingaangifte en alimentatie.
Klopt het, zo vraagt Jean-Pierre ons, dat je vanaf nu, boven op je alimentatie een eenmalige aftrekpost mag inbrengen bij je belastingaangifte?

Dus twaalf keer je maandelijkse alimentatie en dan bijvoorbeeld nog 500 euro die je een keer betaald hebt voor de orthodont voor je kind ? Of een inbreng van 800 euro voor het meebetalen aan het rijbewijs van het kind ten laste ?

We gingen te rade bij Kris, onze fiscale specialist.
Die wist ons het volgende te vertellen.

Ik begrijp niet goed waarom die persoon stelt dat deze maatregel ‘vanaf nu’ zou ingaan. Dat is niets nieuws. Alle alimentatie die je betaald hebt gedurende het voorbije inkomstenjaar mag je opnemen in het vak 390/392 van jouw aangifte.
Je moet uiteraard de alimentatie regelmatig storten.

Regelmatig, dus niet ‘geregeld’.
Er is sprake van regelmaat als het om wekelijkse, maandelijkse of driemaandelijkse stortingen gaat. Ook één jaarlijkse storting wordt aanvaard.

Het spreekt vanzelf dat je de uitkering effectief betaalt.
Als je ze wil aftrekken van je belastingen, moet je ze kunnen bewijzen. Dat kan bijvoorbeeld me....

Lees verder       UW REACTIE

Zekerheid

Er zijn mensen die de kunst verstaan om begrippen op originele wijze te definiëren. Hoe vindt u deze: ‘zekerheid is dat zalige gevoel net voor je op je bek gaat.’Een gezonde dosis cynisme in het leven kan geen kwaad.
Vandaar dat bovenvermelde uitspraak wel wat aandacht verdient.Hoe ouder ik word, hoe minder zekerheden er zijn. Natuurlijk zijn er evenveel als vroeger, maar een mens leert de relativiteit ervan in te zien.

Sommige grote geesten beweren dat er geen bestaan. Ze stellen het zo: ‘het enige waarvan ik zeker ben, is dat niets zeker is.’

In eerste instantie lijkt dat behoorlijk onzinnig, maar bij nader toezien zit er wel wat in. Waarvan zijn we eigenlijk zeker?


Volgens mij van 3 feiten. Ten eerste dat we geboren zijn, ten tweede dat we zullen sterven en ten derde dat we nu, op dit eigenste ogenblik, leven.


De kunst bestaat erin onzekerheid als een deugd te beschouwen.

Anders slaat de angst toe en verlies je levenskwaliteit.

Een voorbeeld.
Je hebt een leuke baan. Je presteert zoals van je verwacht wordt.
Met wat je verdient, kom je prima rond. Er wacht j....

Lees verder       UW REACTIE

Zekerheid bestaat niet… of toch?

Omgaan met de onvoorspelbaarheid van het leven en van relaties.

Ooit zong de Franse acteur Jean Gabin “Je sais que ne sais pas”: pas op mijn oude dag weet ik dat ik in feite nog niets weet. Wel, met zekerheid is dat net zo.

Zo ongeveer het enige dat we echt weten is dat we ooit doodgaan. Punt. Al de rest is onzeker.

Men kan enkel hopen dat het comfortabele leven en de goede gezondheid redelijk stabiel blijven. Maar wat morgen brengen zal, is hoogstens in een kristallen bol te voorzien.

De nadelen van zekerheid


Het grootste nadeel is dat men gewoon in slaap valt. Men zit knusjes in zijn comfort zone, geen vermoeiende uitdagingen, het leventje gaat zijn gewone gang.

Métro, Boulot, Dodo zeggen ze in Frankrijk. De routine van de vaste job, de sofa, de TV met soaps, voetbal en kookprogramma’s. Dan is men ineens 30, 40, 50, 60 jaar en denkt…“Is dat alles?
Waar zijn mijn dromen?
Wat deed ik met mijn talenten?
Draag ik iets bij aan de w....

Lees verder       UW REACTIE
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen